האם המזון שאנו אוכלים משפיע על בריאות הנפש? המוח שולט ומווסת את רוב התפקודים החיוניים של הגוף, מודעים או לא. מסיבה זו, חיוני שהמוח יקבל אספקה קבועה של דלק וחמצן. הדלק מתקבל על ידי חילוף חומרים מזינים הזמינים בזרם הדם, שמקורם במזון המעוכל.
המוח צורך 20% מהצריכה היומית של קלוריות, כלומר כ-400 (מתוך 2000) קלוריות ביום. מבחינה מבנית, כ-60% מהמוח הוא שומן, המורכב מכולסטרול גבוה וחומצות שומן רב בלתי רוויות (PUFAs).
לפיכך, המזון שאוכלים קשור ישירות למבנה ותפקוד המוח, ובכך משפיע על בריאות הנפש. מחקרים רבים מצאו שדיאטות עשירות מדי בסוכרים מזוקקים רעילות לתפקוד המוח מכיוון שהתכולה הגבוהה של סוכרים פשוטים מדגישה את הלבלב ומעוררת תנגודת לאינסולין. רמות הסוכר הגבוהות עם תגובות אינסולין מפצות מעוררות את הגל הנגד-תגובתי של נוירוטרנסמיטורים אוטונומיים כמו קורטיזול וגלוקגון.
אלו ידועים כמייצרים חרדה, רעב ועצבנות מוגברת. יתר על כן, הם גורמים ללחץ דלקתי וחמצוני. זה נקשר להחמרה בסימפטומים של דיכאון והפרעות מצב רוח אחרות. ממצאים אלו הובילו לתחום המתפתח של פסיכיאטריה תזונתית העוקב אחר יחסים בין מזון, רגשות, מיקרוביוטה של המעיים והתנהגות אנושית.
הפרעות מחסור ומצב רוח- ליקויים בבריאות הנפש
ידוע שהמחסור בחומרים מזינים כמו קובאלמין, חומצה פולית ואבץ קשור לתסמינים של דיכאון ודמנציה, ירידה קוגניטיבית ועצבנות. גם אכילת יתר וגם חוסר ביטחון תזונתי קשורים להפרעות מצב רוח וחרדה.
מחלות נפש מדורגות בין התורמים הגדולים ביותר לנטל הבריאות העולמי, במיוחד דיכאון, המהווה את נתח הנכות העיקרי במדינות המפותחות יותר, במיוחד בקבוצת הגיל של 15-44 שנים. לכן, חיוני לחקור אסטרטגיות תזונתיות כדי לשפר את המצבים הללו.
אנשים אוכלים אחרת כשהם חרדים או מדוכאים. מה גם ששינויים אלה עשויים להתרחש בכל כיוון. לעומת זאת, דיכאון עשוי להיות תוצאה, לפחות חלקית, של הרגלי אכילה לקויים, או עלול להחמיר בשל חוסר היכולת של המטופל להפסיק לאכול מזונות מנחמים ולבחור בתזונה בריאה. חוסר יכולת כזו עשויה להיות כלכלית, פסיכולוגית או יאטרוגנית.
סרוטונין והמעיים
סרוטונין הוא נוירוטרנסמיטר מונואמין שעוזר לשלוט בשינה ובתיאבון. וג יש ביכולתו לעכב כאב ולווסות מצב הרוח. כ95% מהסרוטונין מיוצר במעיים, העשירים בנוירונים – מקלעת האנטי מכילה מאה מיליון תאי עצב. לפיכך, המעי מעורב באופן אינטימי בוויסות רגשי, תפיסת כאב ותפקודים פיזיולוגיים חיוניים.
מעניין שתפקודם של נוירונים אלה והפרשת הסרוטונין שלהם ושל נוירוטרנסמיטורים אחרים, מווסתת באופן הדוק על ידי תוצרי הלוואי המטבוליים של טריליון החיידקים המרכיבים את המיקרוביום של המעי. חיידקים אלו מבטיחים שלמות מחסום אפיתל עבור המעי. ומונעים את כניסתם של רעלנים ופתוגנים חיידקיים למחזור הדם. הם גם מונעים את התפשטות הדלקת מעבר לומן המעי. הם משפרים את ספיגת החומרים המזינים ומפעילים מסלולים עצביים מעי-מוח – ציר המעי-מוח.
נוירוטרנסמיטורים מונואמין מסונתזים מחומצות אמינו בתהליך המתווך על ידי גורמים שותפים תלויים במינרלים. גם פולאט וגם ויטמין B12 חיוניים למתילציה המתרחשת במהלך תהליכים סינתטיים אלה. וגם מווסתים את היווצרות הומוציסטאין. – מטבוליט שקשור מאוד לסיכון קרדיווסקולרי ודיכאון.
שומנים תזונתיים ותפקוד מוחי
שומנים אנטי דלקתיים כגון חומצות שומן אומגה 3 ידועים כמרכיבים חיוניים של ממברנות תאים עצביים. וגם ממלאים תפקיד בתהליכים עצביים חיוניים רבים. כגון העברה עצבית, ביטוי גנים, נוירוגנזה והישרדות עצבית. הם גם ידועים כבעלי תכונות נוגדות חמצון.
אומגה 3 FAs משמשים לטיפול במספר הפרעות פסיכולוגיות. כולל הפרעת קשב וריכוז (ADHD), דיכאון, דיכאון דו קוטבי והפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD). שיעור גבוה של אומגה 6 קשור לשכיחות גבוהה יותר של מצבים אלו, במיוחד שני הראשונים.
התזונה המערבית הסטנדרטית עשירה באומגה 6 אך דלה באומגה 3 FAs. בעיקר בגלל צריכת קמחים וסוכרים מזוקקים, ומזונות מעובדים מאוד, וכמויות נמוכות של דגים ובשר בקר.
כמה מחקרים אישרו שדיאטות עשירות יותר בפחמימות ושומנים בריאים יותר, ונמוכות יותר במזון מזוקק ומעובד מאוד, כמו התזונה היפנית והים תיכונית, קשורות להפחתה בשכיחות הדיכאון בכל מקום שבין רבע ליותר מ- שלישית, בהשוואה לתזונה האמריקאית הסטנדרטית.
דלקת ותזונה
דלקת של מערכת העצבים חשובה גם בפתוגנזה של מחלות נפש. וזה קשור גם לתזונה. סממנים ביולוגיים רבים של דלקת היו קשורים לדפוס תזונתי. הדפוס התזונתי קשור לסיכון גבוה יותר לדיכאון במהלך העשור הבא לערך. דפוס זה כלל סוכרים פשוטים גבוהים. (משקאות ממותקים וקמחים מזוקקים), בשר אדום ומרגרינה (שומנים רוויים). ומעט ירקות ירוקים או צהובים. קפה, יין או שמן זית, שהם כולם מאפיינים של התזונה המערבית הסטריאוטיפית.
התכולה הגבוהה של ירקות, פירות, ודגנים עם פחות חלב ובשר, משתווה לטובה עם התזונה המערבית. הראשון משתמש בכמויות קטנות של יין אדום וגבינה או יוגורט בתזונה היומית. המנגנון נחשב דרך הגורם הנוירוטרופי שמקורו במוח או BDNF.
סיכום השפעת הדיאטה על בריאות הנפש,
מומחים רבים ימליצו לאנשים לשים לב לקשר בין התזונה שלהם למזונות שהם אוכלים במשך חודש או לפחות שבועיים. אם הם יכלו להפחית או לחסל מזונות מעובדים וסוכרים לפרק זמן זה. לפני שיחזירו את המזונות הללו בזה אחר זה, יהיה מאלף לשים לב איך הם מרגישים.
אסטרטגיות אכילה טובות חיוניות לקידום בריאות נפשית והחלמה ממחלות נפש. לפני יותר מ-2,000 שנה אמר הרופא היווני המפורסם היפוקרטס את המשפט הבא. " תן לאוכל שלך להיות תרופה שלך והרפואה שלך להיות מזונך".
לא רק שהתזונה הים תיכונית (ודומותיה) משפיעה על הזמינות של אבני הבניין הבסיסיות של המוח והנוירוטרנסמיטורים, כולל מיאלין, קרום העצב והנוירוטרנסמיטורים של מונואמין, אלא שהיא מווסתת כימיקלים מרכזיים כמו BDNF כדי לשנות את הנוירופלסטיות, להשתיק את הדלקת במערכת, וקובע את בריאות ומצב המיקרוביום של המעי.
ידוע שדיאטות רבות כאלה כוללות בעיקר מזונות מלאים מזינים ללא עיבוד רב. תפקידו של מומחה לתזונה בסיוע לחולים עם מחלת נפש לבחור גישות המקדמות את היכולת לדאוג לעצמך ולשפר את בריאותו חשוב מאוד ויש לעודדו.